Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır.
Kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir.
Doğuda Bingöl ve Elazığ, güneyde Elazığ, batı ve kuzeyde Erzincan illeriyle komşudur.
2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre toplam 93548 kişilik nüfusu ile Türkiye'nin en az nüfusa sahip ilidir.
Dersim, 7774 km2 yüzölçümü ile Türkiye topraklarının % 1'ini kaplamaktadır.
Güneyden kuzeye ve batıdan doğuya yükselen il topraklarının % 70'ini dağlar, % 25'ini platolar, % 5'ini ovalar ve düzlükler oluşturmaktadır.
Dersim İlinin genel iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuktur. Yağışlar genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmur, kış aylarında kar şeklinde olmaktadır.
İklim
Dersim'de coğrafi konumu nedeniyle farklı iklim özellikleri görülmektedir. Yükselti farklılığı nedeniyle İlkbahar ve Sonbahar aylarında Mazgirt, Pertek, Çemişgezek ve Dersim il merkezinde yağışlar yağmur şeklinde olurken, ilin kuzeyinde bulunan Ovacık ve Pülümür ilçelerinde karla karışık yağmur şeklinde, Munzur Dağlarına ise kar ve tipi şeklinde yağışlar düşmektedir. Dersim coğrafi yapı olarak vadi, plato ve yüksek meyilli dağlık yapıya sahip olması nedeniyle ilkbahar aylarında havanın yumuşamasıyla birlikte Ovacık ve Pülümür vadisinde genellikle çığ olayı görülmektedir.
Dersim yıllık olarak ortalam 1000 mm. yağış alır.
Bitki Örtüsü
Dersimin doğal bitki örtüsü kurakçıl meşe türlerinin oluşturduğu kuru ormanlardır. Meşe türlerinin yanında yer yer Ardıçlara rastlanır. İç bölgelerde karaağaç, Akçaağaç gibi öteki yayvan yapraklı türlerle de karşılaşılır. Ayrıca dünyada çok nadir rastlanan Huş ağacı Mercan vadisinde doğal yaşam ortamı bulmuştur. Mercan vadisinde meşhur Ur Keklik türü de bulunmaktadır. Munzur Dağlarında 1300 metreden sonra yer yer Sarıçam topluluklarına rastlanır. Orman örtüsü 2800 metreden sonra son bulur. 2800 metreden sonra otlak ve mera ile kaplı bu kısımlarda sert kayalıklar da bulunmaktadır.
Akarsular ve Göller
Dersim İli Fırat ırmağı ve bu ırmağın kollarından oluşan bir akarsu ağı ile sulanmaktadır. Doğu sınırını Fırat ırmağının bir kolu olan Peri suyu çizer. Fırat ırmağının diğer kolu olan ve Mercan Dağlarının doğusundan doğan Pülümür suyu, Munzur Dağlarından doğan Munzur suyu ile Dersim il merkezinde birleşirler ve Keban baraj Gölüne dökülürler. Munzur Dağları üzerinde Sirk gölleri ve bir çok küçük Krater gölü vardır.
Arazi Yapısı
Dersim ilinin % 25'ini platolar, % 5'ini ova ve düzlükler, % 70'ini de dağlar oluşturmaktadır. İlin en önemli dağı ortalama yüksekliği 3000 m. olan Munzur Sıra Dağlarıdır. Belli başlı diğer dağları ise, Mercan Dağları, Gobartı Dağı, Zel Dağı, Sevdin Dağı gibi dağlardır.
kaynak : dersimli.org